Pages Navigation Menu

Veiligheid en risico’s (hand)gereedschap

 

Gereedschap

 

Ervaren klussers, professionals maar ook hobbyisten moeten rekening houden met de risico’s en gevaren die het gebruik van (elektrisch) handgereedschap met zich meebrengen. Jaarlijks vinden er erg veel ongelukken plaats. Dit heeft hoofdzakelijk 3 oorzaken, die ook wel de drie O’s worden genoemd. Namelijk onoplettendheid, onvoorzichtigheid en ondeskundigheid. Het is altijd zeer belangrijk om uw eigen veiligheid en die van een ander in acht te nemen. Of je nou een elektrisch gereedschap of een simpele hamer gebruikt, besef dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

In dit blog geef ik een aantal algemene tips voor het gebruik van elektrisch- en handgereedschap. Vervolgens zal ik per veel gebruikt soort handgereedschap uitleggen waar er op gelet dient te worden.

Preventieve tips

–          Houdt de werkplek ordelijk en netjes. Ruim gereedschap wat je niet meer gebruikt op. Dit kan valpartijen voorkomen.

–          Ruim gemorste stoffen en afval direct op.

–          Gebruik gereedschap en machines alleen waarvoor ze gebruikt dienen te worden.

–          Houdt rekening met rondvliegende deeltjes. Gebruik oogbescherming.

–          Bij gebruik van machines of elektrische powertools voorkom met oordoppen/ oorbeschermers gehoorbeschadiging.

–          Ontvlambare stoffen altijd veilig en op de daarvoor bestemde plek opslaan.

–          Houdt de werkplek vochtvrij.

–          Bij onregelmatigheden (stroomverlies, abnormale opwarming of bijvoorbeeld vonken) stop met werken en los het probleem op.

–          Las vaak een pauze als u een werkzaamheid verricht waarbij er veel (hevige) trillingen voorkomen.

Er kan veel mis gaan op de werkplek. Zelfs het gebruik van een hamer kan vervelende gevolgen met zich mee brengen. U moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld de kop van de hamer er af vliegt en iemand anders schade aandoet?

Veiligheidstips hamer

Controleer de hamer altijd voor gebruik. Is de kop nog stevig bevestigd? Kan je splinters van de steel krijgen? Of zijn er andere gebreken? Een hamer met gebreken dient niet gebruikt te woorden. Het zal meer energie vergen om hem te gebruiken en een ongeluk is gebeurd voor dat je er erg in hebt. Zorg voor grip op de hamer. Voorkom dat die uit je hand kan glijden. Pak de hamer, voor energie efficiëntie, aan de onderkant beet en gebruik daarbij uw gehele arm en elleboog.

 

Veiligheidstips zaag

Zagen met de hand als zowel elektrisch brengt risico’s met zich mee. Zorg er daarom altijd voor dat u de zaag controleert op scherpheid en dat het blad vrij is van vuil en roest. Sta in een stabiele houding en houdt u gezicht naar de plek gericht waar mensen kunnen binnen gekomen. Op deze manier kunt u niet tot nauwelijks verrast worden. Verwijder uw hand waar u niet mee aan het zagen bent van het oppervlak waar je aan het zagen bent.

Als u een elektrische zaag aan heeft geschaft of heeft gehuurd. Is het zéér belangrijk dat de gebruiksaanwijzing ten harte wordt genomen. Draag vooral ook geen losse kleding. Dit kan door draaiende delen mee worden getrokken en laat de bedrading niet los liggen om struikelgevaar te voorkomen.

Bent u toe aan nieuw handgereedschap? Dan kunt u voor alle soorten handgereedschap terecht bij Gereedschap.nl!

 

Advertentie