Pages Navigation Menu

Vloeren | Tapijt of Karpet

 

Desso_Tapijt_Karpet

Tapijt of Karpet. Bron: Desso

 

Tapijt of karpet

Tapijt, karpet of vloerbedekking vallen onder de zachte vloeren en wordt vaak in de slaapkamer toegepast. Het heeft een warme uitstraling en absorbeert licht en geluid. Tapijt is verkrijgbaar in verschillende materialen, poolstructuren en hoogtes en ontelbaar veel kleuren en dessins. Er is dus altijd een tapijt of vloerbedekking dat bij jouw interieur en woonstijl past.

Daarnaast kan tapijt op ieder gewenst formaat gemaakt worden. Het kan zowel kamerbreed toegepast worden als plaatselijk in de vorm van een karpet. Een karpet past ook goed in de woonkamer bij de eethoek of zithoek of kan als loper toegepast worden. Van tapijt of vloerbedekking kan ook een karpet op maat gemaakt worden. Je kiest de gewenste kleur, materiaal en maat en laat de rand van het karpet festonneren. In de klassieke woonstijl past een groot karpet met hoge pool dat doorloopt onder de bank, in de design woonstijl of industriële woonstijl past een karpet met een lage pool dat tegen de poten van de bank ligt. In de Scandinavische woonstijl zie je veel wollen handgeknoopte vloerkleden (eventueel met grafische print) en kelims.

 

Tip van de stylist
Als je een tapijt of karpet koopt let dan op de volgende punten: vuilafstotendheid, slijtvastheid en kleurechtheid. Deze kenmerken zijn ook belangrijk bij de aanschaf van gestoffeerde meubelen. Weet je niet precies welke maat karpet je nodig hebt? Leg dan kranten op de grond om het formaat beter in te kunnen schatten.

Eigenschappen wollen tapijt of karpet:

Een wollen tapijt of karpet is van nature vuilafstotend door het laagje lanoline (wolvet) wat vuil en vocht afstoot. Daarnaast is wol warm, duurzaam, elastisch, lichtecht en zeer slijtvast. Het nadeel is dat wol kostbaarder is dan de andere materialen.

 

Eigenschappen nylon tapijt en karpet:

Nylon is een synthetische stof. Het heeft als voordeel dat het bijzonder lichtecht, sterk en goedkoper dan wol is. Als nadeel heeft nylon dat het koeler aanvoelt en dus niet de comfortabele eigenschappen van wol heeft.

 

Voordelen tapijt of karpet:

  • Zacht
  • Warm en comfortabel
  • Ruime keuze in kleuren, vormen en afmeting
  • Verbeterde akoestiek
  • Geluidsdempend

 

Nadelen tapijt of karpet:

  • Moeilijker in onderhoud
  • Allergeen

 

Terug naar vloeren

 

 

Advertentie