Pages Navigation Menu

Woonstijl | Scandinavische woonstijl

 

Scandinavische_woonstijl_Moodboard

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten hebben we gekeken naar het belang van een woonstijl of sfeer in je interieur. In deze stap bespreken we de Scandinavische woonstijl.

 

Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl is eenvoudig, tijdloos en sober. De basis van het Scandinavische interieur wordt licht gelaten. Door het lage aantal zonuren in de Scandinavische landen reflecteren lichte en koele kleuren het meeste licht in het interieur. Dit lichte interieur wordt ingericht met warme materialen om de ruimte niet kil te laten overkomen en om een behaaglijk onderkomen te bieden in de koude Scandinavische winters. Duurzaamheid neemt een centrale plek in in de Scandinavische woonstijl. Zorg daarom voor mooie kwaliteit meubels en materialen in je interieur waar je lang plezier van hebt. Om deze reden vind je in de Scandinavische woonstijl ook veel design klassiekers van Scandinavische ontwerpers zoals Arne Jacobsen en Hans Wegner. Uiteraard mag in het Scandinavische interieur geen dierenvacht, groene planten of kachel ontbreken!

 

Tip van de stylist
In de Scandinavische woonstijl kan je niet zonder dierenvachten. Investeer in een mooie kwaliteit vacht waar je lang plezier van hebt! Een goedkoop (nep)vachtje gaat aan het idee van een Scandinavisch interieur voorbij en vaak hebben deze dieren een slecht leven gehad, not done!

 

Scandinavische woonstijl: kernwoorden

Licht
Open
Puur
Rust
Warme materialen
Duurzaam
Vakmanschap
Vriendelijk
Kwaliteit
Tijdloos
Strakke lijnen
Grafische prints
Vintage
Design klassiekers
Koele kleuren

 

Scandinavische woonstijl: materialen

In een interieur met een Scandinavische woonstijl worden veel warme materialen materialen gebruikt. Op de vloer ligt hout, dit kan een lichte houten vloer zijn of een witgeschilderde plankenvloer. Houtsoorten die veel voorkomen zijn eiken, essen of dennen wat eventueel gezeept is om het lichte karakter te behouden. Het Scandinavische interieur wordt verder aangekleed met warme en comfortabele stoffen zoals wol, vilt en vachten.

 

Tip van de stylist
Ben je allergisch voor wol, maar wil je toch graag de voordelen van wol? Kies dan voor alpaca wol, dit bevat geen lanoline (wolvet) en is hypoallergeen. Zo kan je in de winter toch lekker warm onder een echt wollen plaid op de bank zitten!

 

Scandinavische woonstijl: kleuren

De basis van een interieur in de Scandinavische woonstijl is puur wit. Daarnaast worden koele kleuren in het interieur gebruikt zoals verschillende grijstinten, pasteltinten als ijsblauw en seafoam groen. Dus lichte kleuren en vergrijsde tinten met een enkel accent in het zwart, wat een mooi grafisch effect heeft en diepte aan je interieur geeft.

 

Scandinavische woonstijl: vormen

Bij een interieur in de Scandinavische woonstijl passen sobere vormen met een eenvoudige lijnvoering.

 

Scandinavische woonstijl: meubels en accessoires

In een Scandinavisch interieur vind je vaak een strakke bank met een (wollen) stof, het onderstel is vaak in het hout uitgevoerd. Om extra zitplek in je interieur te creëren kan je een designklassieker plaatsen zoals een ontwerp van Arne Jacobsen, Eames, Hans Wegner etc. Bij de zithoek mag een gaskachel of liever een houtkachel niet ontbreken. Op de vloer ligt één of meerdere wollen vloerkleden of dierenvachten voor comfort en warmte.  Ook om de (houten) eettafel zie je vaak designklassiekers terug in de Scandinavische woonstijl.

 

Tip van de stylist
Vind je een nieuwe designklassieker voor je interieur te duur? Kijk dan eens in een vintage winkel of houd marktplaats in de gaten. Hier vind je vaak designklassiekers tegen een lagere prijs en dit geeft gelijk meer persoonlijkheid aan je interieur. Daarnaast zijn designklassiekers waardevast en een goede investering in je interieur!

 

Scandinavische woonstijl: merken

Iittala
Hay
Muuto
Marimekko
Fritz Hansen
Ferm Living
Carl Hansen
Artek
Broste
HK Living
NorthernLighting
&Tradition
Normann Copenhagen
Design House Stockholm

 

Scandinavische woonstijl: webshops

Direct Design
Big Brands
Bol.com
Woonexpress

 

Scandinavische woonstijl: boeken en tijdschriften

Eigen Huis & Interieur
Elle Wonen
Vt Wonen
101 woonideeën

Rock the shack
Scandinavisch design

 

Is de Scandinavische woonstijl niet helemaal je smaak? Andere woonstijlen zijn o.a.

Design woonstijl
Industriële woonstijl
Landelijke woonstijl
Klassieke woonstijl

 

Als je voor jezelf een favoriete woonstijl of sfeer hebt bepaald dan kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten een moodboard of sfeercollage maken voor je interieur.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie