Pages Navigation Menu

Plattegrond interieur | 5. Opzetten

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten heb je gekeken naar de functies binnen je interieur. In deze stap brengen we alles bij elkaar door de plattegrond op te gaan zetten.

 

Opzetten plattegrond

In de eerste stap van de online interieurcursus heb je een opmetingstekening gemaakt. Deze maten ga je nu gebruiken bij het opzetten van de plattegrond. Je begint bij het opzetten van een plattegrond altijd met de wanden. Daarna teken je op de juiste plekken de ramen en de deuren. Denk hierbij ook aan de draairichting van de deuren en teken de rest van vaste gegevens zoals radiatoren, kolommen etc. in je plattegrond.

 

Bouwtechnische symbolen

Bij het opzetten van je plattegrond kan je bouwtechnische symbolen gebruiken om muurdoorbrekingen zoals ramen en deuren aan te duiden. Het onderstaande voorbeeld uit NEN 114 geeft je een houvast hoe je deze symbolen kunt verwerken.

 

plattegrond opzetten nen 114

 

 

Plattegrond opzetten

 

Opdracht 2: Opdracht 11: Plattegrond opzetten

Neem een groot vel papier en bepaal op welke schaal je je plattegrond gaat tekenen. Doorgaans gebruik je 1:20 voor kleine ruimtes of details en 1:50 voor grotere ruimtes of een complete woning. Zet eerst de binnenkant van de wanden (binnenmaat) op papier en geef deze vervolgens de juiste dikte door de buitenmaat in te tekenen. Plaats daarna op de juiste plekken in de plattegrond de vaste elementen zoals hierboven beschreven staat. 

 

Tip van de stylist
De basis van je plattegrond is nu klaar. Maak alvast een aantal kopieën van de plattegrond om daar later de meubels in te kunnen tekenen. Als de opstelling je niet bevalt gooi je de kopie weg en pak je een nieuwe. Zo hoef je de plattegrond niets steeds opnieuw te tekenen.

 

 

Nu je je plattegrond hebt opgezet kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten de meubels gaan intekenen.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie