Pages Navigation Menu

Plattegrond maken

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten heb je een moodboard voor je interieur gemaakt. Je weet nu in welke richting je moet denken wat betreft sfeer en woonstijl voor je interieur. In deze stap gaan we een plattegrond maken van je interieur.

 

Plattegrond maken van je interieur

Voor de volgende stappen van de online cursus ‘Je Interieur Inrichten’ heb je een plattegrond van je interieur nodig. Vaak heb je al een plattegrond of bouwtekening in bezit, controleer dan goed of de afmetingen en schaal (nog) kloppen.

Een plattegrond is een doorsnede van een ruimte. Je snijdt als het ware de bovenste laag van de ruimte af en tekent dan alles wat je van bovenaf ziet. Wanneer je een plattegrond gaat maken van je interieur,  biedt het je de mogelijkheid om vooraf een meubelopstelling of lichtplan op te stellen zonder dat er grote ingrepen nodig zijn. Je leert je interieur beter kennen en maakt het met de plattegrond makkelijker om vooraf te spelen met de inrichting van je interieur.

 

Plattegrond maken op de computer

Je kan ook een plattegrond maken op de computer. Deze plattegrond kan je dan, afhankelijk van het programma, omzetten naar een 3D beeld. Met de volgende programma’s kan je op de computer een plattegrond maken:

SketchUp

SketchUp is een programma van Google waar je makkelijk zelf een plattegrond en visualisaties kunt maken van je interieur welke je ook in 3D kan bekijken. Het biedt een uitgebreide bibliotheek met meubels en andere producten. Ook kan je zelf vormen, producten etc. ontwerpen en hier een 3D model van maken. Met de gratis versie kan bijna alles, wil je je ontwerpen renderen of mooi presenteren met Layout, dan betaal je voor de SketchUp pro versie.

Floorplanner

Floorplanner is een Nederlandse website waar je plattegronden en 3D visualisaties van je interieur kunt maken. Het programma is makkelijk in gebruik, maar heeft minder mogelijkheden dan SketchUp. Floorplanner is ook prima te gebruiken om plattegronden of presentaties mee te maken wanneer je je huis goed op o.a. Funda wilt presenteren.

 

 

 

Plattegrond maken interieur

 

 

Wat heb je nodig als je een plattegrond gaat maken?

  1. transparant papier of een schetsrol
  2. potlood of pen
  3. liniaal of schaallatje
  4. rolmaat of digitale afstandsmeter
  5. kleurpotloden of markers
  6. groot vel papier, minimaal A3

 

Nu kan je een plattegrond maken van je interieur. Als eerste stap ga je in de online cursus interieur inrichten je interieur inmeten.

 

Volgende stap

 

Advertentie