Pages Navigation Menu

Plattegrond interieur | 6. Meubelplan

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten heb je de plattegrond voor je interieur opgezet. In deze stap ga je een meubelplan in de plattegrond tekenen.

 

Meubelplan intekenen op je plattegrond

Als je door middel van het vlekkenplan een globale indeling voor je interieur hebt gemaakt dan kan je nu het meubelplan intekenen op je plattegrond. Je kan de verschillende meubelopstellingen in je plattegrond tekenen of je kunt je je meubels op schaal tekenen en deze uitknippen. Deze meubels kan je op je plattegrond leggen om zo letterlijk met de meubels te schuiven.

 

Tip van de stylist
Vind je het moeilijk om een bepaalde afmeting binnen het meubelplan in werkelijkheid voor te stellen zoals de afmeting van een vloerkleed? Leg dan kranten of kartonnen dozen op de vloer in dezelfde afmeting als het vloerkleed of ander meubelstuk, zo kan je makkelijk de maat van je meubels bepalen.

 

Maten voor meubelplan

Zorg voor voldoende afstand tussen de meubels. Naast de looproute van 60-90 cm is het belangrijk dat tussen de meubels onderling ook voldoende afstand is. Maten die je aan kunt houden bij het opstellen van je meubelplan zijn:

  1. Je hebt 60 cm nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven, zit er een wand achter de tafel? Zorg dan dat de tafel minimaal 100 cm van de wand af staat. Wil je er nog achter de eettafel langs kunnen lopen? Zorg dan minimaal 120 cm ruimte achter de eettafel.
  2. Reserveer 60 cm per persoon tussen de tafelpoten aan de eettafel om aan te zitten.
  3. De afstand tussen je zitplek en de salontafel moet minimaal 40 cm zijn.
  4. Vuistregel voor de afstand tussen je zitplek en de tv is: 5 x de grootte van het beeldscherm.
  5. Een zithoek mag niet groter zijn dan 5×5 meter, anders verlies je het contact.

 

Plattegrond_meubelplan_interieur_indelen

 

Opdracht 12: Meubelplan intekenen op je plattegrond

Maak kopieën van je plattegrond of leg transparant (schets)papier over je plattegrond om een meubelplan in te tekenen. Kijk nog eens goed naar welke functie op welke plek in je interieur moet komen en houd rekening met de routing in je interieur. Teken verschillende meubelopstellingen in je plattegrond aan de hand van de bovenstaande uitleg. Kies het beste meubelplan uit en teken deze in op de definitieve plattegrond.

Controleer op het laatst nog een keer de volgende punten:

– Is de indeling van de meubels logisch voor de vooraf bepaalde functie van je interieur? – Is er optimaal gebruik gemaakt van het daglicht in je interieur? – Is de looproute in je interieur niet verstoord? – Is er genoeg ruimte om langs de meubels in je interieur te lopen?

 

Nu je plattegrond met het meubelplan klaar is kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten gaan kijken naar welke kleuren goed in je interieur passen.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie