Pages Navigation Menu

Plattegrond interieur | 3. Lichtval

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur heb je gekeken naar de routing in je interieur. In deze stap ga je kijken naar de lichtval in je interieur en de kleur van het daglicht.

 

Kleur lichtval in je interieur

 

Lichtkleur-daglicht

 

De kleur van het binnentredende daglicht in je interieur veranderd gedurende de dag. De zon komt op in het oosten en gaat via het zuiden onder in het westen. Dit betekend dat de noordkant en oostkant van je interieur weinig (direct) binnentredend daglicht kent. Het licht aan de noordkant is iets blauwer en aan de oostkant limoengeel waardoor je interieur koeler aanvoelt. Halverwege de dag geeft de zon het meeste licht af waardoor ruimtes op het zuiden en westen wel direct binnentredend daglicht kennen. Hierdoor is de lichtval aan de zuidkant geel en aan de lichtval aan de westkant oranjegeel waardoor je interieur warmer aanvoelt.

 

Tip van de stylist
Maak van deze kennis gebruik bij de keuze van de kleur, materialen en indeling van je interieur. De woonkamer kan je bijvoorbeeld vaak beter op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten plaatsen.  Een werkplek kan prima op het noorden en een slaapkamer op het oosten geplaatst worden. Daarnaast verschieten sommige materialen onder invloed van direct zonlicht zoals leer, linnen en katoen.

 

Plattegrond_interieur-lichtval

 

Opdracht 9: Geef de lichtval aan in de plattegrond

Bepaal in je interieur op welke plekken daglicht binnentreedt en waar de zon opkomt ten opzichte van de ruimte. Geef de kleur van de lichtval aan op je plattegrond. Gedurende de dag en de wisselende seizoenen veranderd de lichtval ook nog, dit zou je eens een dag in je eigen interieur kunnen volgen. Bestudeer wat de lichtval met de kleuren en de sfeer in je interieur doet. 

 

Als je de lichtval in je plattegrond hebt getekend dan kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten de functies in je interieur bepalen.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie