Pages Navigation Menu

Plattegrond interieur | 1. Inmeten

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten hebben we je uitgelegd wat het belang van een plattegrond is en wat je nodig hebt om deze te maken. In deze stap ga je je interieur inmeten.

 

Interieur inmeten: schetsplattegrond

Maak voor de plattegrond voor je interieur eerst een schets met de vorm van de ruimte met alle hoeken of nissen. Op de plattegrond komen de vaste elementen in het interieur te staan zoals de deuren met draairichting, ramen, kolommen en radiatoren. Deze plattegrond mag je uit de losse hand tekenen en hoeft dus niet op schaal. Daarna komen alle (binnen)maten van de elementen op de plattegrond te staan.

 

Interieur inmeten: opmetingstekening

 

Plattegrond_interieur_inmeten

Bij het opmeten van de plattegrond begin je bij het opmeten van het vloeroppervlak met eventuele hoeken of nissen. Houd er rekening mee dat de je van wand tot wand meet. Zijn er plinten aanwezig? Reken dan de dikte van de plinten ook mee! Daarna meet je de wanden op met de positie van deuropeningen, vensters, radiatoren e.d. Vergeet niet om de hoogte van de ruimte ook op te meten. Vooral in oude woningen zijn vloeren en wanden soms scheef. Meet daarom op twee verschillende punten, hier kan makkelijk enkele centimeters verschil tussen zitten. Dit is belangrijk als je bij vervolgstappen bijvoorbeeld een vloer of gordijnen toe gaat passen.

 

Opdracht 7: interieur inmeten

Maak eerst een schets van de ruimte en teken hier alle vasten elementen zoals ramen en deuren in. Doe dit op de millimeter nauwkeurig, het gaat om de binnenmaten van de ruimte. Meet daarna je interieur in op de volgende manier en noteer de maten op je plattegrond:

  1. Meet het vloeroppervlak voor je plattegrond. Meet van wand tot wand (niet van plint tot plint) en vergeet eventuele hoeken en nissen niet. Met het vloeroppervlak op meerdere punten.
  2. Meet de wanden voor je plattegrond. Geef aan waar op de wand een deuropening met draairichting, vensters, radiatoren, schoorsteen etc. zit.
  3. Meet de hoogte van de ruimte. De hoogte heb je niet direct voor je plattegrond nodig, maar is wel voor eventuele aanzichten, je lichtplan of de aanschaf gordijnen etc.

Als je een globale plattegrond hebt ga je deze later in de interieurcursus op schaal uitwerken. 

 

Als je je interieur hebt ingemeten voor je plattegrond, dan ga je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten verder met de routing in je interieur.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie