Pages Navigation Menu

Materialen | 1. Texturen

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus ‘je interieur inrichten’ hebben we gekeken naar kleuren. Naast kleuren in je interieur spelen materialen ook een belangrijke rol in je interieur. Materialen kunnen de sfeer of je woonstijl versterken en bepalen de beleving van je interieur of meubels.

Als je wat meer kennis hebt van materialen dan kan je betere keuzes maken voor de inrichting van je interieur. Dit betekent niet alleen dat je de sfeer in je interieur versterkt, maar ook dat je langer plezier van de gebruikte materialen hebt, mits je ze op de juiste manier toepast.

 

Tip van de stylist
Let bij het uitzoeken van de materialen op de karakteristieke eigenschappen van de woning. Pas je interieur hier op aan of vorm er een contrast mee. Leg de nadruk op bouwkundige details of maak gebruik van je hoge plafonds, hierdoor ontstaat een persoonlijk interieur.

 

Textuur van materialen

Alle materialen in je interieur hebben een bepaalde textuur. Deze textuur heeft ook invloed op de beleving van je interieur en werkt samen met de andere facetten zoals kleur en licht.  Zo kan een materiaal eigenschappen hebben als warm, koel, hard, zacht, ruw, harig etc. Zoals je zult begrijpen dragen de materialen in je interieur ook bij aan de beleving van de ruimte. Een interieur met veel leer en chroom wordt als veel koeler ervaren dan een interieur met hout en wol.

 

Warme_materialen_texturen_interieur

Warme texturen:
Grove, zachte texturen zijn vaak vriendelijker en warmer dan gladde structuren. Het zijn meestal matte structuren en absorberen licht en geluid waardoor meer intimiteit gecreëerd wordt. Bij warme texturen kun je denken aan wol, vilt, grof gebreide plaids, hout, linnen, vachten etc.

 

Koude_materialen_texturen_interieur

Koele texturen:
Gladde, harde texturen voelen vaak koud en zakelijk aan. Het zijn meestal glanzende texturen die licht en geluid weerkaatsen waardoor een ruimte vaak als kil, maar ook ruimtelijk en fris wordt ervaren. Bij koele texturen kun je denken aan RVS, glimmend chroom, leer, spiegels, marmer, glas etc.

 

Tip van de stylist
Probeer een balans te vinden tussen verschillende texturen en materialen. Als je alleen warme materialen in je interieur gebruikt wordt het al snel saai, bedrukt en muf. Als je alleen koele materialen kiest wordt je interieur snel kil en zakelijk.  Kies je voor warme materialen in je meubels en karpet? Ga dan voor bijvoorbeeld een harde vloer of koele materialen in de accessoires zoals glas. Heb je een heel koel en minimalistisch interieur met veel chroom en leer? Maak het dan iets warmer met een houten vloer en kamerhoge gordijnen. Dit is ook een goede oplossing voor een verbeterde akoestiek.

 

Opdracht 14: Bepaal je favoriete textuur van materialen

Bepaal voor jezelf welke textuur het beste bij je interieur past dat je voor ogen hebt. Kijk naar de gebruikte materialen op de afbeeldingen op je moodboard. Zie je vooral warme en zachte materialen zoals hout en wol? Of juist koele en harde  materialen zoals natuursteen en metaal? Wees je hiervan bewust bij het uitzoeken van de materialen voor je interieur.

 

Nu je een houvast hebt in welke richting je de materialen voor je interieur moet zoeken ga je in de volgende stappen van de online cursus ‘je interieur inrichten’ specifieker op de materialen in. We beginnen bij de vloer.

 

Volgende stap

 

Advertentie