Pages Navigation Menu

Kleuren | 5. Lichtval

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten heb je geleerd hoe je kleuren kunt combineren. In deze stap leer je welke invloed de lichtval, structuren en texturen, afstand en glansgraad op kleuren heeft.

 

Lichtval

 

Lichtkleur-daglicht

 

Voordat je kleuren voor je interieur kunt bepalen is het belangrijk dat je de lichtval en de  kwaliteit van het licht in je interieur beoordeeld. Als je een plattegrond hebt gemaakt heb je reeds naar de lichtval gekeken. De lichtval in een ruimte is erg bepalend voor de beleving van kleuren en materialen. Kijk dus voordat je begint hoeveel daglicht de ruimte binnentreedt en naar de lichtkleur. Aan de noordkant en de oostkant is het licht koel, het licht van het zuiden en westen is warm. Daarbij komt dat licht gedurende de dag ook nog van kleur veranderd. ‘S ochtends is het licht veel warmer dan ’s avonds wanneer er meer blauw in het licht zit.

 

Tip van de stylist
Een tip is om in een interieur met koel licht warme kleuren toe te passen en andersom. Denk hierbij ook aan als je witten toe gaat passen. Een koele of warme vleug door het wit kan net het verschil maken. Uitzonderingen zijn de vergrijsde, grijze en groene kleuren welke neutraal zijn en overal toegepast kunnen worden.

 

Lichtweergave

Treedt er weinig daglicht binnen in je interieur? Dan kan je kiezen voor licht reflecterende kleuren zoals wit, citroengeel, lichtgrijs, lichtblauw of lichtgroen. Om deze reden zie je deze kleuren ook veel in de Scandinavische landen worden toegepast. Hierdoor worden de andere kleuren in de ruimte ook helderder weergegeven. Komt er juist teveel licht je interieur binnen kies dan voor donkere en warme kleuren zoals dieppaars, donkerrood of bruin die licht absorberen. Deze kleuren zie je in landen dichter bij de evenaar vaak toegepast worden.

 

Structuren en texturen:

Behalve de kleur zelf is de ondergrond belangrijk. Met name de textuur van het materiaal is vaak van grote invloed op de kleuruitstraling. Een kleur op een glad staaltje veranderd op een oppervlak met textuur. Door de textuur treedt er schaduwvorming op waardoor de kleur donkerder wordt. Ook zie je duidelijk het verschil tussen verschillende glansgraden: een hoge glansgraad (hoogglans verf) is veel intenser en dieper van kleur dan dezelfde kleur in een lage glansgraad (zijdeglans of matte verf).

 

Afstand

Kleuren veranderen ook naarmate je er meer afstand van neemt. Hoe dichterbij je bij de kleur bent, hoe intenser deze is. Daarom komen donkere kleuren in een grote ruimte minder op je af.

 

Tip van de stylist
Als je een groot oppervlak gaat verven, kies dan een paar tinten lichter op de staalkaart. Kleuren vallen op een groot oppervlak altijd donkerder uit.

 

Nu je weet wat de invloed van de lichtval op kleuren in je interieur is kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten gaan kijken naar het effect van kleuren op je interieur.

 

Volgende stap

 

Advertentie