Pages Navigation Menu

Lichtplan | 6. Lichtplan maken

 

Vorige stap

 

In de vorige stappen van de online cursus ‘je interieur inrichten’ heb je de basisverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting ingetekend op een schets. In deze stap gaan we het definitieve lichtplan maken.

 

Lichtplan maken

Als je alle soorten verlichting in je plattegrond hebt aangegeven kan je de definitieve versie van je lichtplan maken. We gaan eerst een vlekkenplan voor je lichtplan maken om te kijken of je interieur voldoende verlichting bevat. In dit vlekkenplan geeft je ongeveer de hoeveelheid licht aan van elke lichtbron, zo zie je of er nog donkere plekken met te weinig verlichting in je interieur zitten.

 

Opdracht 19: Vlekkenplan voor je lichtplan maken

We gaan eerst een vlekkenplan voor het lichtplan maken. Gebruik je schets met verlichting die je in de vorige stappen van je lichtplan hebt gemaakt om te controleren of je voldoende verlichting aan je lichtplan hebt toegevoegd. Schat per armatuur in hoeveel licht deze geeft en teken in je lichtplan lichtvlekken die deze lichtspreiding weergeven. Voor algemene verlichting teken je grotere vlekken dan voor bijvoorbeeld accentverlichting. Voeg eventueel nog verlichting toe of verwijder verlichting waar nodig in je lichtplan. Denk je ook aan de hoogte van de verlichting? Plaats niet alleen tafellampen of spots, maar zorg ervoor dat de gehele hoogte van je interieur voldoende licht krijgt.

 

Tip van de stylist
Je kan beter te veel verlichting dan te weinig verlichting in je interieur interieur toepassen. Je kan verlichting dimmen of aan/uitzetten wanneer nodig.

 

Definitieve versie van je lichtplan maken

Wanneer je zeker weet dat je de verlichting op de juiste punten in je lichtplan hebt toegepast kan je de definitieve versie van je lichtplan maken.

 

Opdracht 20: Je definitieve lichtplan maken

Pak de plattegrond van je interieur met je meubelplan die je eerder in de cursus gemaakt hebt. Kopieer de plattegrond of teken de plattegrond met indeling over op kalkpapier. Het is belangrijk dat je de plattegrond gebruikt met je meubelplan, zodat je precies weet op welke plek verlichting in je lichtplan nodig is. Teken op de plattegrond op de juiste plekken de verlichting in.

 

Wanneer je weet op welke punten je welke soort verlichting in je lichtplan wilt toepassen, dan kan je je lichtplan gebruiken bij het uitzoeken van de juiste armaturen en lichtbronnen.

 

Advertentie