Pages Navigation Menu

Lichtplan | 1. Verlichting

 

Materialen

 

In de vorige stap van de online cursus ‘je interieur inrichten‘ hebben we gekeken naar het materiaalgebruik. In deze stap gaan we kijken naar de verlichting in je interieur.

 

Verlichting in je interieur

Verlichting komt bij veel mensen op de laatste plaats op het prioriteitenlijstje. Dat is jammer, want met verlichting kan je veel in een interieur bereiken. Net zoals met o.a. kleur kan je de sfeer, beleving en vorm van een interieur manipuleren door op de juiste manier verlichting toe te passen. Zeker in in een situatie van nieuwbouw of verbouwing is het belangrijk om een gedegen lichtplan op te stellen.

 

Tip van de stylist
De standaard lichtpunten in je interieur zitten vaak op de verkeerde plek. Tijdens nieuwbouw of een verbouwing kan je makkelijk extra contactdozen in je interieur laten inbouwen op de juiste plek.

 

Plattegrond interieur

Voor het lichtplan maken we gebruik van de plattegrond van je interieur die je in stap 3 van de interieurcursus hebt gemaakt. Voor het lichtplan met verlichting in je interieur is het belangrijk dat alle meubels op de juiste plek staan ingetekend op de plattegrond zodat je weet welke functie iedere soort verlichting in je lichtplan moet krijgen.

 

Binnentredend daglicht

Tijdens het maken van de plattegrond heb je ook het binnentredende daglicht in je interieur geanalyseerd. Dit heeft grote invloed op je lichtplan wanneer je de verlichting gaat bepalen. Een interieur met kleine ramen op het noorden heeft bijvoorbeeld veel meer verlichting nodig dan een interieur met grote ramen op het zuiden en vraagt dus om een ander lichtplan.

 

Tip van de stylist
Ook hebben kleur en materiaal een grote invloed op je lichtplan, een licht interieur met gladde vlakken reflecteert veel meer licht dan een donker interieur met veel structuur. Houd hier in je lichtplan dus rekening mee!

 

Opdracht 18: Verlichting

Pak de plattegrond van je interieur erbij en leg hier een transparant stuk papier of schetsrol overheen. Je kan eventueel ook kopieën van je plattegrond maken. Kijk nogmaals naar het binnentredende daglicht in je interieur en wees je hiervan bewust in de volgende stappen van de cursus.

 

Als je je plattegrond gereed hebt gaan we je eerst uitleggen uit welke soorten verlichting een gedegen lichtplan bestaat. We beginnen in de volgende stap van de online cursus ‘je interieur inrichten‘ bij de basisverlichting in je lichtplan.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie