Pages Navigation Menu

Kleuren | 7. Sfeer creëren

 

Vorige stap

 

Nu je in de vorige stap van de online cursus interieur inrichten hebt geleerd hoe je een ruimte optisch kunt veranderen met kleur gaan we in deze stap kijken hoe je een sfeer met kleuren kunt neerzetten.

 

Moodboard_maken_interieur_def

 

Sfeer neerzetten met kleuren

Je kunt kleuren gebruiken om een bepaalde sfeer in je interieur neer te zetten. In vorige stappen van de online interieurcursus heb je gekeken welke woonstijl of sfeer je neer wilt zetten in je interieur en heb je hier een moodboard bij gemaakt. Deze sfeer ga je vertalen naar je interieur bij het uitzoeken van de kleuren.

 

Tip van de stylist
Wil je een tijdloos interieur, maar vind je de laatste woontrends ook altijd erg leuk? Kies dan voor een tijdloze basis voor je interieur waar je niet snel op uitgekeken raakt en vul dit aan met accessoires in trendkleuren. Gebruik deze trendkleuren voor een hippe sfeer in bijvoorbeeld kussens, plaids, vazen of op één accentwand met muurverf. Accessoires in een sfeer zijn makkelijker vervangbaar dan een bank!

 

Associëren met kleuren

 

Kleuren_Associëren_sfeer

 

Je kunt nu ook gaan associëren met persoonlijke bezittingen of vakantiefoto’s. Wat spreekt je hierin zo aan en waarom voel je je er zo goed bij? Is het de kleur, sfeer, structuur en welke herinnering heb je hieraan? Een vakantiefoto waar je mooie herinneringen aan hebt kan ook een uitgangspunt voor een interieur zijn. Op deze manier kan je kleuren aan een emotie koppelen. Wil je de sfeer van die fijne vakantie terug in je interieur zien? Kijk dan goed naar de kleuren en materialen die op je vakantiefoto’s gebruikt zijn.

 

Opdracht 13: Kleuren voor je interieur bepalen

Kleuren hebben een sterke invloed op de beleving van je interieur. In een bepaalde woonstijl of sfeer komt vaak dezelfde tint of kleur terug. Kijk goed naar de afbeeldingen op je moodboard of zoek eventueel nog even terug welke kleuren bij jouw woonstijl passen. Welke kleuren worden in je moodboard het meest gebruikt? Passen deze kleuren ook in de sfeer of woonstijl die je graag in je interieur terug wilt zien? Als je een tijdloos interieur voor ogen hebt, pas dan op met hippe kleuren, deze zijn snel weer uit de mode.

Pak je moodboard erbij en stel jezelf de volgende vragen:

1. Welke kleuren domineren mijn moodboard?

2. Welke kleuren passen bij mijn woonstijl en de beoogde sfeer?

3. Waar wil ik de aandacht op richten?

4. Wat wil ik in mijn interieur camoufleren?

5. Wil ik ruimtes met elkaar verbinden of juist niet?

6. Hoe is de daglicht binnentreding in mijn interieur?

7. Spreken warme en gezellige kleuren mij meer aan of juist frisse en koele kleuren?

8. Wil ik de ruimte optisch aanpassen zoals groter of juist kleiner laten lijken?

9. Houd ik van felle, verzadigde kleuren of juist van rustige kleuren?

10. Welke functie heeft de ruimte?

 

Als je voor jezelf antwoorden hebt op de bovenstaande vragen dan kan je met behulp van je opgedane kennis van de kleurenleer een gedegen kleurenschema samenstellen.

 

Nu je de kleuren voor je interieur hebt bepaald kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten gaan kijken naar de materialen voor je interieur.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie