Kleuren | 4. Kleurcontrast
Vorige stap
In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten heb je geleerd hoe kleuren zijn opgebouwd. In deze stap leggen we je uit hoe je kleuren kunt combineren door middel van een kleurcontrast en met behulp van de kleurencirkel van Johannes Itten.
Kleurcontrast
Als je kleuren in je interieur wilt combineren dan zijn er een aantal kleurcontrasten die goed werken. De kleurcontrasten variëren van optimale tot minimale contrasten en kunnen zo harmonie en balans creëren of juist dynamiek creëren en aanzetten tot actie. De meest gebruikte kleurcontrasten in het interieur zijn:
Complementair kleurcontrast
Complementaire kleuren kun je tegenover elkaar in de kleurencirkel vinden en hebben de natuurlijke eigenschap dat ze elkaar versterken. Wanneer je bijvoorbeeld naar een groen vlak kijkt en je daarna je ogen sluit, dan zie je de complementaire kleur rood. Dit komt omdat je oog automatisch het contrast probeert te herstellen.
Op het moment dat je een kleurcontrast vormt met primaire en secundaire kleuren dan levert dit sterk complementaire paren op (zie de bovenste reeks). Wanneer je een kleurcontrast vormt met secundaire en tertiaire kleuren dan levert dit zwakke complementaire paren op (zie de middelste reeks), maar leveren nog steeds een sterk kleurbeeld op.
De complementaire kleurcontrasten met primaire en secundaire kleuren zijn:
Rood + groen
Violet + geel
Blauw + oranje
Warm/koud contrast
In de kleurencirkel liggen koele kleuren tegenover de warme kleuren. In de koele kleuren zit blauw vermengd (violet, blauw en groen) en in de warme kleuren zit rood vermengd (geel, oranje, rood).
Je kan een mooi kleurcontrast vormen met het warme en koele kleuren, omdat deze kleuren elkaar versterken. Wil je bijvoorbeeld een warme bank, dan lijkt deze extra warm voor er een koele kleur op wand achter de bank toe te passen. Zo is het voorbeeld van de bovenstaande knalrode bank voor een pastelgroene wand dus niet alleen een complementair kleurcontrast, maar ook een warm/koud contrast.
Warme kleuren komen op je af en hebben de eigenschap dat ze een ruimte kleiner en intiemer doen lijken. De warme kleuren vragen meer aandacht en stralen meer gezelligheid en warmte uit.
Licht/donker kleurcontrast
Door in je interieur gebruik te maken van lichte en donkere kleuren creëer je meer diepte in je interieur. Het grootste contrast wordt verkregen door de kleuren zwart en wit naast elkaar te zetten. Als je deze kleuren naast elkaar toepast lijkt het zwart zwarter en het wit witter. Niet alleen zwart-wit is een licht/donker contrast, maar bijvoorbeeld ook violet-geel (wat ook weer een complementair kleurcontrast is). Als je een zwart-wit foto zou maken geven deze kleuren het grootste contrast.
Harmonie in kleuren
Naast de hierboven beschreven kleurcontrasten kan je ook onderlinge harmonie en rust tussen kleuren in je interieur creëren. Dit kan je doen door verschillende nuances van één kleur te gebruiken, ook wel ton sur ton genoemd. Je kiest dan één kleur die je erg aanspreekt en voert dit in je complete interieur door. Door gebruik te maken van licht en donker ontstaat er diepte in je interieur.
Nu je weet welke kleuren mooi met elkaar combineren door middel van kleurcontrasten kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten gaan kijken welke invloed licht op deze kleuren heeft.
Volgende stap