Pages Navigation Menu

Lichtplan | 3. Werkverlichting

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus ‘je interieur inrichten‘ heb je de basisverlichting voor je lichtplan bepaald. In deze stap gaan we kijken naar de werkverlichting.

 

Werkverlichting, functionele verlichting of taakverlichting

Werkverlichting, functionele verlichting of taakverlichting is altijd direct gericht licht. Je kan hierbij denken aan verlichting boven de eettafel, verlichting bij een werkplek of een leeslamp in de zithoek. Werkverlichting wordt op verschillende momenten op de dag gebruikt waardoor het prettig is als de functionele verlichting dimbaar is. Op deze manier kan je lichtbron van minimaal 150W gebruiken waardoor de lamp meerdere functies krijgen. Verlichting boven de eettafel kan dan gebruikt worden om bij te werken of gedimd gebruikt worden bij een romantisch diner.

 

Tip van de stylist
Let bij functionele verlichting wel op dat je niet in de lichtbron kijkt en er zo min mogelijk schaduwwerking optreedt. Dit is ook weer afhankelijk van het type lichtbron dat je in de lamp gebruikt. Helaas mogen de gematteerde gloeilampen niet meer verkocht worden, maar deze lichtbronnen verspreiden het mooist licht en geven het minste schaduwwerking, niet weggooien dus!

 

Voorbeelden van werkverlichting of functionele verlichting zijn:

 

Leeslamp
Bureaulamp
Hanglamp boven de eettafel
Spots onder de keukenkastjes

 

Opdracht 16: Werkverlichting intekenen op je plattegrond

In de vorige stap heb je op een transparant vel (overtrek)papier de basisverlichting aangegeven. Bepaal nu op welke plekken in je interieur je werkverlichting nodig hebt. Denk hierbij aan verlichting boven de eettafel, leeslampen etc.  Geef de werkverlichting ook aan op je plattegrond. Houd ook hierbij rekening met de beschikbare aansluitpunten. 


 

Nu je de functionele verlichting in je lichtplan hebt toegepast kan je in de volgende stap van de online cursus ‘je interieur inrichten‘ gaan kijken naar sfeerverlichting of decoratieve verlichting.

 

Volgende stap

 

Advertentie