Pages Navigation Menu

Woonstijl | Design woonstijl

 

Moodboard_design_woonstijl

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus interieur inrichten hebben we gekeken naar het belang van een woonstijl of sfeer in je interieur. In deze stap bespreken we de design woonstijl.

 

Design woonstijl

Net zoals bij andere woonstijlen is de design woonstijl onder te verdelen in verschillende stromingen. Zo heb je bijvoorbeeld Scandinavisch design of Deens design, Italiaans design en uiteraard Dutch design om er maar een paar te noemen. De stromingen binnen de design woonstijl hebben in ieder geval gemeen dat het interieur minimalistisch en tijdloos is ingericht en er gebruikt wordt gemaakt van ontwerpen van bekende ontwerpers. In het design interieur is plek voor vernieuwing, kunst en een mooie afwerking met bijzondere details.

“Less is more” –Ludwig Mies van der Rohe
Form follows function” – Louis Sullivan

In de jaren ’20 kwam er door ontwerpers een tegenreactie op de organische lijnen wat het begin vormde voor het modernisme. Het machine-tijdperk was aangebroken en ontwerpers wilden een brug slaan tussen ambacht en industrie. In Duitsland werd de Bauhaus, school voor industriële vormgeving opgericht. De ontwerpen werden teruggebracht tot hun essentie: strakke vormen, eenvoud en functionaliteit staan voorop. Later werden de ontwerpen geschikt gemaakt voor massaproductie.  Door de industriële revolutie met de komst van de automobiel- en luchtvaartindustrie kwamen er veel nieuwe materialen om mee te experimenteren voor ontwerpers. Design is bijna altijd vernieuwend voor zijn tijd.

 

Design woonstijl: kernwoorden

Modern
Minimalistisch
Puur
Strak
Sober
Hoogwaardig
Duurzaam
Vernieuwend
Licht
Designklassiekers
Tijdloos

 

Design woonstijl: materialen

Materialen die zich thuis voelen in een design interieur zijn onder andere metaal, glas, lichte houtsoorten, keramiek, kunststof, plywood en beton. Voor de vloer wordt vaak gekozen voor een gietvloer zoals een cementvloer, betonlook, expoyvloer of polyurethaanvloer. Ook een witte plankenvloer, lichte eiken vloer of grote tegels passen in een interieur in de design woonstijl. De meubels in het interieur worden voornamelijk uitgevoerd in een duurzame kwaliteit stof of een design klassieker in het leer. De wanden worden in de design woonstijl rustig gehouden, ze zijn overwegend wit met eventueel een accentwand in een afwijkende kleur. Je zult in de design woonstijl niet zo snel een bloemetjesbehang op de wand aantreffen.

 

Design woonstijl: kleuren

Een natuurlijk kleurenpalet met zwart, grijs en wit past goed in de design woonstijl. Accenten in het interieur worden aangebracht in een contrasterende (primaire) kleur. Op het moment vind je bij deze woonstijl veel neon accenten terug in het interieur. Er wordt vaak gebruik gemaakt van effen kleuren zonder opvallende patronen. Als je ervoor kiest wel een patroon in je interieur te gebruiken, gebruik dan duidelijke lijnen in een hoog contrast voor een grafisch effect.

 

Design woonstijl: vormen

Sobere en strakke vormen voelen zich goed thuis in de design woonstijl. Er worden zowel rechthoekige als ronde of ovale vormen in het interieur gebruikt, zolang er maar geen overbodige versiering aan toegevoegd wordt.

 

Design woonstijl: meubels en accessoires

In de design woonstijl passen strakke, sobere en tijdloze meubels op een rustige vloer. Deze meubels worden voornamelijk uitgevoerd in een duurzame stof met een kwalitatief hoogwaardig binnenwerk waar je jarenlang plezier van hebt. Daarnaast kan je kiezen voor (vintage) designklassiekers in je interieur, zowel in meubels als verlichting. Strakke rolgordijnen verstoren dit beeld in het interieur niet. Deze gedachte loopt door in de accessoires voor je interieur. Tijdloos glaswerk, kunst en persoonlijke bezittingen lopen naadloos over in de rest van de inrichting. Kies je accessoires zorgvuldig en wees spaarzaam. Kies liever voor enkele mooie en tijdloze objecten dan voor een overdaad aan kleine prullaria.

 

Design woonstijl: merken

Vitra
Moooi
Kartell
Magis
Hay
Muuto
Cappellini
Cassina
Fritz Hansen
Herman Miller
Knoll
Linteloo
Moormann
Zanotta
Functionals

 

Design woonstijl: webshops

Direct Design
Big Brands

 

Design woonstijl: boeken en tijdschriften

Boeken bol.com

Eigen Huis & Interieur
Elle Decoration

 

Is de design woonstijl niet helemaal je smaak? Andere woonstijlen zijn o.a.

Landelijke woonstijl
Klassieke woonstijl
Scandinavische woonstijl
Industriële woonstijl

 

Als je voor jezelf een favoriete woonstijl of sfeer hebt bepaald dan kan je in de volgende stap van de online cursus interieur inrichten een moodboard of sfeercollage maken voor je interieur.

 

Volgende stap

 

Advertentie