Pages Navigation Menu

Lichtplan | 2. Basisverlichting

 

Vorige stap

 

In de vorige stap van de online cursus ‘je interieur inrichten‘ hebben we je uitgelegd waarom een gedegen lichtplan belangrijk is. In deze stap kijken we naar de basisverlichting voor voor o.a. de woonkamer.

 

Basisverlichting of algemene verlichting

Basisverlichting wordt ook wel de algemene verlichting genoemd. Met de basisverlichting zorg je ervoor dat een ruimte voldoende belicht wordt voor algemeen gebruik en bij binnenkomst van de ruimte. De basisverlichting is niet prominent aanwezig en heeft geringe schaduwwerking waardoor het rustig aan je ogen is. Basisverlichting benaderd zoveel mogelijk natuurlijk daglicht. Een degelijke basisverlichting heeft een goede balans tussen directe verlichting en indirecte verlichting.

 

Basisverlichting met indirecte verlichting

 

Funnel_Vibia_Basisverlichting

Basisverlichting met indirect licht: Funnel van Vibia

 

 

Indirecte verlichting weerkaatst licht via de wand of het plafond en maakt de schaduwen van andere lichtbronnen zachter en is bij uitstek geschikt voor de basisverlichting in o.a. de woonkamer en slaapkamer  in je lichtplan. Vaak heeft indirecte verlichting een hoge lichtopbrengst welke dimbaar is.

Heb je de mogelijkheid om lichtpunten aan te brengen in de wand, kies dan voor wandarmaturen op 190 cm van de vloer op iedere 2-2,5 meter op de wand, in de zithoek mogen deze lager toegepast worden. Zijn de wanden al afgewerkt? Kies als basisverlichting in je lichtplan dan voor een staande uplighter of vloerlamp, waar je hetzelfde effect in je interieur mee kan bereiken. Of kies voor indirecte verlichting aan het plafond die het plafond aanlicht en dus naar boven licht geeft, zoals de bovenstaande foto: De Funnel van Vibia.

 

Tip van de stylist
Een plafonnière of plafondlamp schijnt meestal naar beneden en is daardoor directe verlichting, dit werkt versmallend in je interieur. Maak daarom liever geen gebruik van plafonnières, maar maak gebruik van indirecte verlichting.

 

Basisverlichting met directe verlichting

 

Basisverlichting_Modular_Nomad

Basisverlichting met directe verlichting: Modular Nomad

 

Voor de basisverlichting in je lichtplan heb je naast indirecte verlichting ook directe verlichting nodig. Directe verlichting verlicht een oppervlak zoals de naam al doet vermoeden direct, zonder tussenkomst van een vlak zoals een wand of plafond. Voor de basisverlichting in je lichtplan kan je bijvoorbeeld kiezen voor  een serie inbouwspots of opbouwspots zoals de Nomad van Modular.

 

Voorbeelden van basisverlichting of algemene verlichting zijn:

 

Wandlampen
Inbouwspots
Opbouwspots
Uplighters

 

Opdracht 15: Basisverlichting intekenen op plattegrond

Voor het maken van je lichtplan leg je over de uitgewerkte plattegrond van je interieur een transparant vel (overtrek)papier of schetsrol. Geef op de plattegrond aan op welke plaatsen in je lichtplan je de basisverlichting toe wilt passen. Houd hiermee uiteraard wel rekening met de beschikbare aansluitpunten en hoe je de ruimte binnenkomt. 

 

Als je de basisverlichting voor je lichtplan hebt bepaald dan kan je in de volgende stap van de online cursus ‘je interieur inrichten‘ de  functionele verlichting  in je lichtplan toepassen.

 

Volgende stap

 

 

Advertentie